מהו המיניסקוס? מה תפקידו? כיצד הוא עשוי להיפגע ומה הטיפול המקובל?
כאשר מסתכלים על מפרק הברך ועל העצמות המרכיבות אותו (עצם השוק ועצם הירך), ניתן לראות שההתאמה בין העצמות לא כל כך מוצלחת... (ראו תמונה)
דמיינו כדור שמונח על צלחת - החלק התחתון של עצם הירך הוא עגול ונראה כמו כדור, והחלק העליון של השוק, שאמור להתחבר אליה, הוא שטוח לגמרי.
המניסקוס הוא, למעשה, טבעת סחוס, שמקיפה את בסיס הירך ומשמשת כמעין טריז החובק אותה. בנוסף להיותו בולם זעזועים בשל התכונות שלו, הוא גם מגדיל את שטח המגע בין העצמות, ובכך מאפשר יציבות טובה יותר, תנועתיות טובה יותר וחלוקת משקל טובה יותר על המפרק.
איך המיניסקוס עלול להיפגע או להיקרע?
מכיוון שעל מפרק הברך מופעל הרבה מאוד עומס, המניסקוס עשוי לעיתים להיפגע. פציעה זו נפוצה יחסית בקרב ספורטאים, אך בהחלט ניתן למצוא אותה גם בכלל האוכלוסיה.
התנועה הנפוצה יותר שגורמת לקרע במניסקוס, היא מצב שבו השוק והירך מסתובבים לכיוונים מנוגדים. לצורך ההמחשה, נדמיין שחקן טניס, שצריך לפתע לשנות את כיוון תנועת הריצה שלו – דמיינו שהשוק נשארת יציבה על הקרקע ואילו הירך מסתובבת לכיוון הנגדי.
בזמן הקריעה האדם ירגיש כאב חד, הוא עשוי לשמוע צליל "פופ" חזק ממפרק הברך, ולמחרת הברך עשויה להיות נפוחה.
במקרה כזה, יש צורך לגשת לאורטופד על מנת לאבחן את הפציעה, ופעמים רבות, יהיה גם צורך לעשות הדמיה על מנת לקבל אבחנה סופית (MRI היא הבדיקה הטובה ביותר לכך).
אז מה ניתן לעשות?
בשלב הראשוני של הפציעה, רצוי לקרר את המקום ולחבוש בצורה לוחצת.
בהמשך יש להתחיל בפיזיותרפיה לצורך שיקום של הברך. הטיפול הפיזיותרפי יכלול שיפור טווח התנועה של הברך, חיזוק השרירים סביב הברך והחזרה לתפקוד מלא מהר ככל שניתן.
במקרים מסוימים, יש צורך בהתערבות כירורגית. כאשר יש תופעה שנקראת ברך ננעלת (locked knee), המטופל מרגיש שהברך ממש תקועה והוא לא מסוגל ליישר אותה, עד שהוא שומע "קנאק" חזק וכואב, והוא יחווה את ההרגשה שוב כאשר הוא ינסה לכופף את הברך. במצב כזה, יש לפנות לרופא לצורך התערבות כירורגית. בניתוח, הרופא יקבע על סמך חוות דעתו, האם ניתן לתפור את הקרע או שיש לנקות את האזור ולהוציא את החתיכה שמפריעה לתנועה. לאחר הניתוח יש להתחיל מיד שיקום פיזיותרפי על מנת לחזור מהר לתפקוד.
למידע נוסף והזמנת תור לטיפול בקרע במניסקוס התקשרו 1-700-72-50-50 או השאירו פרטים כאן
* המאמר מאת ערן גלבוע, פיזיותרפיסט מסניף "דקל פיזיותרפיה מתקדמת" באשדוד. (המון תודה!)
לפרטים נוספים וקביעת תור התקשרו או שלחו ווצאפ
051-500-8628
או מלאו פרטים: